W cieplejszym świecie najlepiej odnajdą się ci, którzy się najszybciej adaptują.
Tak się składa, że zwykle są to ci, których bardzo nie lubimy, pasożyty i patogeny – mówi w rozmowie z PAP biolog środowiskowy, prof. Piotr Tryjanowski, który jest dyrektorem Instytutu Zoologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu i ekspertem Międzyrządowego Zespołu ds. Zmian Klimatu (IPCC) w pracach nad 4. raportem dotyczącym zmian klimatu.
W 2009 roku Klub Gaja wydał w języku polskim raport Globalne ostrzeżenie: zmiany klimatyczne a dobrostan zwierząt hodowlanych. Prof. Piotr Tryjanowski polecał lekturę raportu tłumacząc m.in.: Denerwuje cię smak i zapach ulubionego kotleta? Tęsknisz za smakiem szynki i kiełbasy z dzieciństwa? Możesz się denerwować i zapomnieć… A przyczyna jest dość prosta: przemysłowa hodowla zwierząt. Bydło, kury, świnie stłoczone w koszmarnych warunkach, to nie tylko problem smaku, zwierzęcego samopoczucia, ale też nadmiernej produkcji metanu – jednego z gazów odpowiadających za globalne ocieplenie.