Dereń jadalny. Fot. Klub Gaja / Jola Migdał

Rewolucja na talerzu czyli konkurs „Dzikie poznajemy i … jemy”

Żołędzie w pokrzywie, podkarpacki dereń kiszony czy wegańska galaretka z soku z owoców bzu czarnego – to tylko niektóre z blisko 100 oryginalnych, autorskich przepisów kulinarnych, które napłynęły do Klubu Gaja od uczestników konkursu „Dzikie poznajemy i…jemy”.

Z nadesłanych przepisów, uwzględniających co najmniej jeden produkt pochodzący z dziko rosnących jadalnych drzew i krzewów śródpolnych, jury- złożone z ze specjalistów różnych dziedzin i miłośników kulinariów zarazem – do końca lutego 2017 wyłoni 16 laureatów konkursu, których autorskie receptury zostaną opublikowane w broszurze „Dzikie poznajemy i.. jemy”. Dodatkowo dla autora najbardziej oryginalnego przepisu czeka wyjątkowa nagroda – udział w kursie etnobotanicznym. Pozostali laureaci otrzymają nagrody książkowe z dziedziny objętej tematem konkursu.

Nadesłane na konkurs zgłoszenia pokazują, że lubimy eksperymentować  i wykorzystywać w kuchni mniej znane produkty, takie jak owoce, liście, kwiaty czy nasiona dziko rosnących drzew i krzewów np. czarnego bzu, śliwy tarniny, głogu, jarzębiny. Przyrządzone z nich soki, galaretki, dżemy, ciasta czy kiszonki mogą dostarczać nam ciekawych doznań kulinarnych, a ze względu na wysoką w nich zawartość witamin i minerałów, przynosić także nieocenionych korzyści zdrowotnych  – podkreśla Jolanta Migdał, koordynatorka projektu „Święto Drzewa wśród pól”.

Konkurs „Dzikie poznajemy i…jemy” prowadzony jest w ramach projektu Klubu Gaja „Święto Drzewa – wśród pól”, który został dofinansowany ze środków  Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej i Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Katowicach. Projekt poświęcony jest zadrzewieniom  i zakrzewieniom śródpolnym na terenach rolniczych, ich znaczeniu w ochronie różnorodności biologicznej i przeciwdziałaniu zmianom klimatu, a także korzyściom jakie  przynoszą one dla zdrowia obywateli i rozwoju zrównoważonego. W ten sposób Klub Gaja zachęca mieszkańców terenów wiejskich do podejmowania lokalnych działań na rzecz ich sadzenia i ochrony. Występujące na obszarach rolniczych różnego typu zadrzewienia stanowią o niepowtarzalnym pięknie krajobrazu i podnoszą walory wypoczynkowe miejscowości. Są także ostoją dzikiej przyrody i wielkim sojusznikiem rolników.
Ambasadorem konkursu jest Łukasz Łuczaj, znany etnobotanik, autor książek o dzikich roślinach jadalnych i programu telewizyjnego „Dzika kuchnia Łukasza Łuczaja”.

Więcej informacji:
www.wsrodpol.swietodrzewa.pl
www.swietodrzewa.pl

Wesprzyj nasze działania z zakresu ochrony drzew:
         

Ten wpis umieszczono w kategorii Bez kategorii. Zarówno komentarze jak i trackbacki są aktualnie wyłączone
  • Polub nas na Facebook

    Facebook Pagelike Widget